Skip to content

Bus Stop/Bike Share

Site Map

This is a map that shows the site for our bus stop/bike share.  It is on University Avenue right across from the Corner Market and in front of the Women’s Center.

Traffic Flows of Site

This diagram depicts the traffic flows surrounding the site.  The orange lines represent automobile traffic and this site stays quite busy with car traffic.  The boxes are parking spaces which act as a threshold between pedestrian and car traffic and the bus pulls in right in front of the bus stop site.  The grey depicts pedestrian flows around the site.  The Corner is a busy pedestrian space and people coming to catch the bus have to cross the street at the intersections.

Site Context Tree Cover

This diagram depicts the tree cover around the site.  The sidewalks around the Medical Center provide a generous amount of shade and the tree directly adjacent to the bus stop provides shade to the bus stop.

Tree Outlines in Winter

This diagram represents the trees in winter and how the shading is lost along with the leaves.  However, more sunlight is welcomed to the site in the winter as the temperature drops.

Sun Path Over Site

This diagram represents how the sun moves around the site due to the orientation.  A more detailed diagram will be shown at the bus stop scale to show how sunlight is incorporated into the design.

Sun Chart

The morning sun and late afternoon sun are the harsh lights we had to keep in mind for our design, but most of the midday sun is blocked by the adjacent building and tree.

Wind Studies of Site

This diagram depicts the wind conditions of the site.  The harsh winter winds from the northwest are accounted in the design but most of the predominant summer winds from the southwest are blocked by the Medical Center buildings.

Now we’ll move from site scale to building scale.

Bus Stop Plan

Here is our bus stop design in plan.

Zones of Inhabitation

The shelter is made up of a hierarchy of spaces of inhabitation to meet the needs of both groups of people that utilize the bus stop.  Some people will use it as a temporary shelter to occupy for a couple minutes before leaving and others have more time and could use a meeting space that is more enclosed and off the road.  The bus stop has a transparent entrance zone for temporary standing and then a more enclosed and climate controlled zone with tables and benches for longer periods of inhabitation.

Bike Share Zone

The bike share is situated along the back wall of the shelter in order promote free walking through the front of the shelter.  The bikes are still covered but not enclosed to allow for easy access to the bikes but also protection from the elements.  Those bikes are out of the way of the temporary inhabitants of the shelter who are in a hurry.

Bus Stop Elements

This diagram shows all of the components of the shelter and we will show how we chose the elements we did.   It is a combination of glazed walls, solid concrete walls, louvered walls, benches, a table, bike racks, and a transparent roof that controls precipitation.

Flows Through the Shelter

This diagram shows all of the paths around the shelter and the relation of pedestrian traffic to the bus space to the car traffic.  The glazed walls close to the road provide visibility to see the bus coming and are open to allow for easy movement through the shelter.

Sun Diagrams of Shelter

The direct sun coming to the site was controlled through the combination of the solid concrete walls and the louvered walls.  The inhabitants would control the louvers to open the shelter to the desired amount of sun.  Most of the southern sun is blocked by the adjacent building and tree.

Winds

The west-facing wall of the shelter is the most solid wall to protect from the harsh winter winds.

Water Diagram

This diagram showcases how the roof contours channel precipitation to the back of the shelter where it provides nourishment for the bushes which are located there.  There is enough of an overhang over the bikes so that the bikes stay dry.

The shelter is raised just off of the ground in order to let cool, fresh air come into the enclosed space.  The idea is that as the air warms with people inhabiting the shelter, it will rise and has room to escape at the top.

Here’s the final product.

Perspectives

Perspective

Solar Studies

Bus Stop/Bike Share by Ravon Allen and Tyler Whitney

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: